Sunday, 27 January 2013

PART I : ASB Loan RHB PENIPU ?

Assalamualaikum wbt...

Kali ini, entry yang saya mahu share adalah berkenaan ASB Loan... 

Apa itu ASB Loan? 
ASB Loan ini kita meminjam wang dari bank-bank yang diiktiraf kerajaan yang turut serta dalam urusan pinjaman ASB ini... Bank-bank yang turut serta setakat yang saya tahu adalah RHB dan Maybank sahaja... Kadar keuntungan yang diperolehi setiap awal tahun akan dimasukkan ke dalam akaun ASB kita... 

ASB itu apa ek?? 
Aiyooo... ASB itu pun tarak tau ka? Amanah Saham Bumiputera.. Pi Google lerrr... :P






Persoalan kali ini adalah, berkenaan ASB Loan RHB ni...

TIPU ker??



MEMANG TIPU LA BRADER..!!! TAK PAYAH JOIN..!!! BOHONG NAK MAMPUSSS...!!! HAHAHAHA....

Tipu ker tak tipu ker bagi saya, tepuk dada tanya selera... Saya akui saya pun turut serta dalam ASB Loan ini... Saya ambil RHB Bank as my loan bank ASB for 25 years... Amaun loan nyee?? Tak banyak, skit jer... ;) Saya join started on Dicember 2011... Alhamdulillah! Ada la rezeki lebih yang saya dapat... 


Setiap tahun, saya collect untuk mendapatkan info lanjut berkenaan ASB Loan ini... Ada anda terlihatkan ASB Loan flyers itu kan? Itu yang saya collect setiap tahun bertujuan untuk menganalisa for my own future savings... Khas untuk koleksi dan makluman diri sahaja... I'm not professional about this! Nak tahu lebih lanjut, pi rujuk kepada yang pakar ya... :P

At the same time, saya sentiasa BERWASPADA untuk ini... Memang awalnya saya akui saya terasa TERTIPU! Actually calculation pihak bank nyatakan hanyalah indah dari khabar sahaja, hakikatnya hanyalah 50%-50%... Hahahaa.. Aku tertipu!!! Tipah tertipu tipu tipu Tipah!! Sebab itu pihak bank RHB maklumkan awal-awal kepada saya, keuntungan itu adalah anggaran sahaja... Anggaran itu tak semestinya betul 100% kan? Lekuk kepala sendiri! Doiii..!!! Salah diri!! Hahaha...

Flyers ASB RHB loan for 2011
Tapi bila memikirkan balik sedalam-dalamnya, ada BAIKnya saya join loan ASB ini for my own future savings... Actually saya dan anda langsung tidak menanggung sebarang kerugian pun untuk loan ASB ini, malah UNTUNG lagi adalah cuma tak banyak seperti yang dinyatakan... Main point, anda kena ada pengetahuan dan strateginya untuk savings duit itu.. ;) Insyallah akan saya share apa yang saya perolehi di masa akan datang..

So, tunggu apa lagi... PELUANG ada di depan mata! 
Melaburlah untuk masa depan!
Selamat Melabur... ;)

8 comments:

Unknown said...

mohon share info terkini berkenaan ASB loan RHB ni sb xlengkap la..

benarkah klu pinjam 50K, dlm ASB kite masuk 50K..

baki terakhir dlm akaun ASB akan d kira, mean klu dlm ASB ade RM300, akan d tambah dgn 50K menjadi RM50.3 la total bru d kira??

mohon penjelasan dari pemerhatian saudara

Unknown said...

Deeno Lee,
Apa yang saya faham, 50k akan dimasukkan dalam ASB kita tetapi dalam bentuk sijil ASB.. So penyata tahunan ASB kita akan terlihat "sijil ASB berjumlah 50k".. Bukan 50k masuk dalam buku ASB kita k..

Pengiraan ASB loan kita tu 2x setahun akan dikira iaitu Jun dan Disember.. So, sila bayar cepat2 bila capai dlm bulan itu, klu masuk lewat selepas Jun/Dis means dividen tak dikira...

Harap persoalan saudara, saya sudah menjawabnya.. TQ

Unknown said...

Easy RHB asb memang menipu saya dah kena..saya buat loan rm100k pada 2010 dengan harapan untuk guna 5tahun lagi...saya telah dimaklumkan oleh seller tidak akan dikenakan penalti jika kita tutup lepas tahun yang ke tiga... pada tahun ini 2015 saya nak ttup asb loan sebab dah tak mampu nak bayar comittment bulanan..
bila saya hendak ttup loan tersebut saya dikenakan charge sebanyak 4k dan diminta membayar secepat mungkin...

bila call bank hotline custemr service tersebut mengatakan dia tak tahu..dihanya collect sahaja.. pekejadahnya...jadi buat pedoman anda semua.. pikir dulu sebelum buat ASB loan..

5tahun lepas janji manis pinjamn ASB easy RHB 100k..

1. hanya bayar bunga RM407
2. selepas 3 tahun tidak akan dikenakan penalti

semasa bayar loan setiap bulan.

1. kena bayar insyurans RM30rgt sebulan

selepas ttup acc
1. kena bayar Rm4k disebabkan intrest.

so pada u all nak buat asb loan fikir dulu...jang jadi macam saya

Anonymous said...

arif xda penyelesaian ke? ke hang byr je 4k tu. ak pun kena benda yg sama jgk. mcm mana nak buat ni EASY RHB mmg penipu. ak dah pergi cawangan siap kena sound lg dgn staf dia sbb ak mintak dokumen dia x boleh nak bagi. ak haramkan duit yg ak bayar kt pekerja easy rhb yg tipu ak ni

Anonymous said...

ok sy pun kena benda yg sama ni. nak terminate after 5years. tup2 tibe2 ade kene byr 3k+ alasan sebab interest. memang penipu. kirenye korang bayar je ke mcm mane?

Anonymous said...

Saya ada buat asb loan dlm 100k ngan maybank. Bila kita x mampy byr dlm 3 bln forang akan jual saham asb dan tolak insuran. Biasanya dlm 3 thn, kita dpt lebihan bayaran. Cth ambil 30k dlm 2008 dpt lebih kurang dlm 6k lebihan byrn refund to my accaunt. Ini berbeza ngan asb loan rhb 100k. Kadar interrst terapung dan x dicampur insurans semasa pengiraan pertama menyebabkan murah. Bila 1st payment...byrn tinggi dan satu lagi....bila dah lepas 3 thn....nak terminate....kena penalti tu betul

Anonymous said...

Saya pon kena tipu dari RHB Bank. Kata tak kena penalti, walhal sebulan lambat, call tak henti-henti.
Nasihat saya, JANGAN SEKALI-KALI AMBIK LOAN ASB DARI BANK. PENIPU semua tu. Itu semua JANJI MANIS orang bank untuk dapat KOMISYEN dApat customer.
Choii...

Unknown said...

Ariff and others... Maaf, saya lambat reply coz laptop rosak...
Easy RHB? Saya sendiri dapat info dari pihak RHB Bank, mereka sendiri pun tak menggalakkan buat Easy RHB, kata mereka bayaran mahal... Tapi mereka beritahu saya secara diam-diamlah...

Selebihnya boleh baca di sini...

http://atomwrote.blogspot.my/search/label/ASB